07. септембар 2017.

Манастир Крупа - 700 година постојања (Емисија "Расен")

Далибор Дрекић | 15:09 | | |

Централна прослава седам векова постојања манстира Крупа одржана је у Обровцу, на дан манастирске славе, Велику Госпојину 28. августа.  Ноћ пре обележавња служено је вечерње богослужење, Свету литургију предводио је Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије уз саслужење владика Српске православне цркве.

Литургији је присуствувао велики број верника из Хрватске, Републике Српске, Србије и европских земаља, након чега је приређен културно-уметнички програм.


Ове године окупило се неколико хиљада људи више него претходних година. Из Батајнице су дошли чувари Христова гроба.

Присутним верницима обратио се Његово преосвештенство епископ далматински Фотије који је поручио да српски народ мора поштовати своје светиње и манастире. 

"Браћо и сестре велика је духовна радост бити данас овдје. Морамо бити заједно и показати да смо народ православни, хришћански и Божији", рекао је епископ Фотије. 

Председник Савеза Срба у региону Миодраг Линта оциенио је да седам виекова Манастира Крупа говори о готово миленијумском постојању Срба у Хрватској. 

"Овај манастир свједочи о снази, отпорности и жељи да српски народ у тешким временима опстане на овим подручјима. Морамо чувати нашу традицију, вјеру и културу", рекао је Линта Срни. 

Он је нагласио да мора бити створена економска перспектива за опстанак Срба у Хрватској. 

Председник Српског националног већа у Хрватској Милорад Пуповац рекао је Срни да је седам векова Манастира Крупа историјска потврда вековног живота Срба у Далмацији и Хрватској. 

"На данашњи дан традиционално се овдје окупљају Срби са ових подручја, али и из Србије, Републике Српске и земаља ЕУ. Овај манастир је врело које људе окупља, привлачи и има снагу која се мора са пажњом чувати", нагласио је Пуповац. 

Он сматра да је неопходно учинити све да би живот Срба у Хрватској био бољи. 

Литургији је присуствовала амбасадор Србије у Хрватској Мира Николић, велики број верника из Хрватске, Републике Српске, Србије и европских земаља.

У Обровцу, градићу поред Задра, некада је живело више од седам хиљада Срба. Данас их је свега 1.000. После "Олује" тај крај је опустео,

Обнова Крупе почела је 2000. године, па се у велелепном манастиру одвија монашки живот, оне малобројне Србе дочекују архимандрит Гаврило и владика Далматински Фотије.

ТВ Храм објавио је и позив да се помогне обнова ове најзападније задужбине благородне лозе Немањића, манастира Крупе у Далмацији, слањем СМС поруке (за кориснике МТС мреже) на број 2407, у којој ће се укуцати број 32, а која кошта сто динара.

О историји и значају манастира можете послушати више у емисији или прочитати у тексту на страници Расен:
http://www.rasen.rs/2017/07/sedam-vekova-manastira-krupa-u-dalmaciji
------------- ПОДЕЛИТЕ ОВУ ОБЈАВУ СА ПРИЈАТЕЉИМА -------------

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks